Lige meget, hvilken fagforening du har, kan det give rod i økonomien, hvis du pludselig står uden et job. Med den rette fagforening har du altid støtte og vejledning i baghånden, men i en snæver vending kan det blive nødvendigt at optage et lån, for at få enderne til at mødes og, hvordan sikrer du dig, at du kan komme ud på den anden side igen med ro i maven?
For rigtig mange er det en hurtig beslutning og en genvej til penge, der ikke står på kontoen. Desværre glemmer vi, at de også skal betales tilbage, og at det ofte tager lang tid, før vi igen er gældfrie.
Det er dog muligt at låne sikkert og undgå de kedelige overraskelser, så du kan komme ud af din gæld og få mere ro i hverdagsøkonomien.
Dan dig et overblik
Hvis ikke du har helt styr på, hvad du skylder, og hvad du afdrager på, så er det en rigtig god ide at sætte dig ned og forsøge at danne dig et overblik. Der er mange, som har en tendens til at operere efter ordsproget ’ude af øje, ude af sind’, når det kommer til økonomi – og især ubehagelige regninger, der ikke kan betales. Når det kommer til lige præcis lån og regninger, er det dog det allerværste, du kan gøre.
Brug i stedet noget tid på at sætte dig ned og finde ud af, hvad det er, der går galt, og hvad du kan gøre for at løse det. Tag eventuelt fat i kreditor og forsøg at lave en ny og bedre aftale, der giver dig muligheden for at imødekomme de afdrag, du skal betale på dit lån. Mange gange er de yderst samarbejdsvillige, fordi de hellere vil have pengene tilbage i mindre portioner end slet ikke.
Kig på løbetiden
Noget af det, der er værd at kigge på, både når du optager lånet, og hvis du ønsker at genforhandle, er løbetiden. Løbetiden betyder den tid, der går, fra du optager lånet, til du er gældfri igen – altså det antal måneder du skal betale tilbage.
Ofte kan det være fristende at vælge den længst mulige løbetid, fordi det betyder, at afdragene bliver så lave som muligt – men faktisk kan det betyde, at lånet ender med at blive endnu dyrere for dig. På samme måde kan du ikke være sikker på, at din økonomiske situation i dag afspejler den, du sidder i, om to eller tre år. Derfor er det altid en god ide at lægge et budget og udregne det beløb, du helt realistisk har råd til at afdrage og så sætte løbetiden ud fra det.
På samme måde kan din alder spille ind, når du skal finde et lån. Mange steder er det dyrt at låne, når du er ung, men med lidt stædighed kan du sagtens finde gode og billige lån selv om du er under 25 år.