Der er i dagens Danmark stor fokus på at få det optimale ud af dine medarbejdere og ligeså meget fokus på at trives på arbejdsmarkedet, så det harmonerer med ens privatliv. Hvis dette lykkedes at opnå for både arbejdstager og arbejdsgiver er der store fordele at hente.
Det handler om profitmaksimering for arbejdsgiverne ved at få mest muligt ud af medarbejdernes kompetencer. For arbejdstager handler det om af kunne gøre karriere uden at give afkald på alt det gode i livet som familie og kvalitetstid. Det gælder for lønmodtagere, men ligeså meget, hvis du er selvstændig. Læs med nedenfor.
Hvad er den rette balance?
Den rette balance mellem arbejde og privatliv er en individuel ting og kan se meget forskelligt ud for den ene til den anden. I bund og grund handler det om ikke at putte alle ned i en kasse, der hedder at sidde på sin arbejdsplads fra kl. 8.00 til kl. 16.00. Nogle er mest effektive tidligt på morgenen, mens andre får mest ud af at sove til kl. 10.00 om formiddagen. Andre igen arbejder bedst i nattetimerne, mens der også er nogen, der kan lide at dele dagen ind i arbejdsintervaller og blot arbejde, når de er mest effektive.
For at opnå den rette balance kræver det derfor, at din arbejdsplads er fleksibel. Som selvstændig kan dette opnås ved, at man selv bestemmer sin arbejdstid, men man må naturligvis være til rådighed, når kunderne har behov for det.
Som lønmodtager er det ikke i alle erhverv dette kan lade sig gøre. Er man kassedame i supermarkedet, må man naturligvis være der, når man skal være der, og det samme gælder i princippet også for læger, sygeplejersker og andre serviceerhverv, hvor man ikke så godt kan lave fleksibel arbejdstid. I en lang række funktionærstillinger er det dog derimod blevet muligt at designe dagen, så det passer bedst muligt til privatlivet. Mange arbejdsgivere kan tilmed se fordelene i dette, da produktiviteten på denne måde øges hos medarbejderne.
Hvordan kan det opnås?
Hvis din arbejdsplads ikke allerede tilbyder fleksibel arbejdstid og mulighed for at tilrettelægge din arbejdstid, bør du præsentere ideen for ledelsen med fokus på hvad arbejdspladsen får ud af det.
Rent finansielt burde det ikke have nogen indflydelse for hverken dig eller din arbejdsgiver, men det bør kunne ses positivt på bundlinjen, indirekte via øget produktivitet, færre sygedage m.m.
For dig som privatperson kan det betyde, at du får mulighed for at arbejde når det giver mening. Samtidig får du tid med din familie og skal ikke gå på kompromis på samme måde. Økonomisk får du det samme ud af det, så du fortsat kan købe first buddy hundefoder til din hund, bruge tid på sportsaktiviteter, se vennerne og følge dine børn udvikling – samtidig med at der er fokus på karrieren.
Vælg det rette job, eller skab prioritering
Som lønmodtager handler det om at fælge et fag- og brancheområde, hvor fleksibel arbejdstid er muligt for at opnå balance i arbejde og privatliv. Er det ikke muligt kan det betyde, at du må prioritere, hvad der er mest vigtigt for dig.
Som selvstændig kan man ofte jonglere lidt med tingene, men det kan også betyde prioritering. Det kan fx betyde at du må fokusere på det arbejde der direkte tilfører din virksomhed værdi, og outsourcing af de aktiviteter der ikke gør. Det kan fx betyde hjælp fra seo bureau til markedsføringstiltag, hjælp fra revisor til regnskabet osv.
Der er flere muligheder for at prioritere tid og gøre plads til den fleksibilitet i arbejdslivet, der giver mest mulig balance mellem arbejde og privatlivet. Igen er det individuelt, hvad der virker for den enkelte familiesammensætning ud fra præferencer og behov.